Waarom je nooit vol zit voor het toetje

Heerlijk zo’n toetje! En heb je, hoe vol je ook zit, daar nog plek voor? Dat is niet gek! Veel toetjesliefhebbers hebben dit en daar is zelfs een reden voor.

Om de vragen te kunnen beantwoorden waarom dit zo is, moeten we eerst naar de werking van onze maag kijken. De maag is een flexibel orgaan en rekt dus mee met de hoeveelheid voedsel die je eet. Hoe vol je zit, hangt dus af van de druk in je maag en hoever je maagwand is uitgerekt. Kortom, hoe meer je eet, hoe meer je maagwand uitrekt en hoe minder druk je in je maag voelt.

Volgens de Noorse onderzoekers Arnold Berstad en Jørgen Valeur zijn er 3 factoren die ervoor zorgen dat je maag zich kan ontspannen:

  1. Het zien en ruiken van eten;
  2. De druk van je maaginhoud (door wat je al gegeten hebt);
  3. De twaalfvingerige darm. Dit deel van je maag maakt onderscheid tussen de verschillende soorten voedsel. Vet en suiker worden namelijk op verschillende plekken in de darmen opgenomen.

En laat een toetje nou vaak suiker en vet bevatten. Vooral suiker is de boosdoener. Goed nieuws dus voor alle toetjesliefhebbers. Suiker zorgt ervoor dat de maagwand zich ontspant en neemt daarmee de druk in de maag weg die je vaak voelt als je teveel gegeten hebt. Door een zoet dessert heb je dus het gevoel dat je meer kunt eten. Uiteraard is dit geen vrijbrief om onbeperkt toetjes te eten, maar een extra rondje maken om ons overheerlijk dessert buffet kan natuurlijk geen kwaad.

Bron: www.famme.nl

HÉT AMERIKAANSE FAMILIE RESTAURANT

Reserveren Assen Reserveren Escape rooms